Japon Viskileri :Viskiye Adanmış İki Yaşam

Japonlar...
El attıkları tüm sektörlerde Dünya' da adlarından söz ettirmeye devam ediyorlar. 
Japonya bir ada ülkesi; tarım,hayvancılık kısıtlı dolayısıyla ; toprak ve arsa payları kişi sayılarına oranla çok düşük diyebiliriz...Bu da evlerin küçük oluşunu bize açıklıyor.
Coğrafik yetersizlikler Japonları farklı arayışlara itmiştir.İşleri zordu ancak ; maneviyatla yoğrulmuş bir ülke için bu çok da zor değildi.. hatta bunun temellerini atom bombasından yaklaşık 20 yıl önce başladılar diyebiliriz ve Japonya' da seçtikleri ailelerin çocuklarını da yurt dışına eğitime göndermek başladılar.

Taketsuru' nun viski üretim notları
Seitsu Sake Fabrikasının Başkanı Kibei Abe ; Masatuka Taketsuru ' yu görevlendirir.Taketsuru ; Glasgow' da Kimya eğitim görmekte ve iyi bir aileden gelmekte idi...
Glasgow yakınlarında Kirkintilloch adlı kasabaya yerleşti. Hem işin püf noktalarını öğrenebilmek hem hayatını idame ettirmek  adına Hazelburn ve Longmore damıtım evlerinde çalışmaya başladı. 2 yıl boyunca işi en ince ayrıntısını öğrenene kadar işine devam etti.İskoç bir kıza aşık olan; ailesini karşısına alarak evlenen Masatuka 1920 yılında , öğrendiklerini   Seitsu Sake fabrikası şirket başkanıyla paylaşmak ve hemen viski üretimine başlamak için Japonya'ya doğru yola çıkar.Yönetim Kurulu Toplantısında otantik bir viski yapmak istediğini dile getirir.Ancak o dönem Japonya' daki ekonomik kriz sebebiyle ortaklar ; bu yatırımı gereksiz ve hatta şirketin uzun dönemli işleyişini geri götüreceğini düşünerek Taketsuru ' ya karşı çıkarlar.Gerçi başkan onun 
düşüncesine tamamen karşı çıkamadan; ekonomil konjonktür  düzelince tekrar gündeme alabileceğini söyler. Taketsuru çok üzgündür evdeki eşine bunu belli etmese de...Viski yapamadan çalışamayacağını anlayan Taketsuru  şirket başkanına istifasını sunar ve ''İlk yapacağım viskiyi sana sunacağım'' der...Orta okulda yarı zamanlı kimya öğretmenliği yapmaya başlar.
Viski üretimi için İskoçya benzeri  hava koşullarını barındıran Hokkaido Adası'ndaki Yoichi Kasabasında viski yapmaya ikna edebileceği bir şirket kurmaya karar verir.Bununla ilgili fizibilitesini tamamlar.Finansmanı sağlayabilmek adına sunumunu Elma Fabrikası üzerine yapar.Çünkü viski üretimi uzun yıllarda almakta ve yatırımcılar finans sağlamak istemiyorlardı ve bu yüzden elma fabrikası olarak üretime geçti.Elma fabrikasının kar etmesi durumunda Viski Üretimi konusunda sorun yaşamayacağı konusundan iş adamı Kaga Shotaro ' dan garanti alır. Fabrika İnşaatının tüm aşamalarında bulunur.Tek hayali Japonya'da Viski üretmek olan Taketsuru, tam bir İngiliz beyefendisi gibi giyinirken; eşi Japonların maneviyatına kendine kaptırır.

Elma  üretimi tamamlanmış ve şişelenmiştir.Ancak doğal elma suyunun rengi ve bulanık oluşu müşterilerin tepkisini çekmiş ve satışlar durma noktasına gelmiştir.Stoklardaki şişkinlik , pay sahiplerini düşündürmeye ve sağlanan finansmanın mentalitesi sorgulanmaya başlamış ve Taketsuru üzerindeki baskı daha da artmıştı.Elma posasını imbikten geçirme ve elma brendisi üretme fikriyle imbik sistemi kuran Taketsuru belki de son şansını kullandığını kullanıyordu...
Bu yeni politika çok başarılı oldu.Nikka elma şarabı ve elma brendisi üretti ve yıllanmaya bıraktı.Yatırımcıları yüzü gülüyor şirket kar etmeye başlıyordu. Taketsuru, fırsat kaybetmeden Viski üretimine geçmeye planlıyordu.Hokkaido ' nın verimli topraklarında  yetişen arpaları hasat ettiler.Hokkaido' nun mineralli suyu çimlenmeyi hızlandırıyordu.Önce çimlenmiş arpayı yere serdiler.Havayla eşit temas etmeleri için 4-6 saat kürekle karıştırdılar.7 gün çimlenmiş arpayı kuruttular.Önemli olan turba idi.Turba ölü bitkilerin çok uzun yıllar su altında kalıp kömürleşmiş toprak oluşumlarıdır.Turba, İskoç Viskilerindeki gibi isli koku ve tadı veren maddedir.Sırada nişastayı şekere dönüşme süreci vardı. 
Arpa maltına sıcak su ilave edildi.Bundan sonra geriye 3 işlem kalmıştır.Bu lapaya maya ekleyip fermantasyon sağlanarak ve şeker alkole dönüştürülür.Ardından damıtım süreci ile devam edilir.Fermante edilen lapa imbiğe konulur.Kaynama derecesi suydan düşük olan alkol buharlaşır ve kondansetörde sıvı hale getirilip alkol derecesini arttırmak için bu işlem en az 2 defa yapılır.Daha sonra yıllanmaları için meşe fıçılarda saklanır.Yıllanmayla beraber alkolün koku ve tadındaki  tkeskinliği giderek; meşedeki aroma, lezzetler ve renk viskiye geçecektir.Nihayet 1940 yılında Nikka  Viskisi Piyasaya sürülür.Amacına ulaşmış olan Taketsuru' yu  ; bu sefer dış etkenlerden dolayı kötü günler beklemektedir.1941 yılında Japonya Pearl Habour' a  saldırır.Savaş kapıdadır.Adım adım İngiltere ile savaşa girilmekteydi...Nikka Yoichi fabrikası Japon Donanmasının denetime geçer.İronik olarak savaş japon viskisinin üretiminiçok büyük katkı sağladı.Fabrika da çalışan erkek işçiler askere alınınca yerlerine kadınlar çalışmaya başladı.
Yeğeni Takeshi ' yi evlat edinir ve viskiyle ilgili tüm bildiklerini ona öğretmeye karar verir.1956 yılında piyasaya sürülen yuvarlak Nikka şişeyle ; kaliteyi düşürmeden fiyatta indirim yaparak pazarda güç kazandılar.Eşinin ölümünden 18 yıl sonra da Taketsuru bu Dünya'dan ayrıldı...Hayali; 2001 yılında ''Single Cask Yoichi10 y o ''' un Whisky Magazine tarafından Dünya' nın en iyi viskisi seçilmesiyle gerçekleşti diyebiliriz.Takip eden yıllarda 2 damıtım evinde üretilen viskiler  birçok ödül aldı...




Bu arada  Viski konusunda Türkiye' nin önde gelen üstatlarından Semih Aslan ' ın getirmiş olduğu kaynak kitap sayesinde ilham aldığm ve yine kendisinin getirdiği sample şişeyle tattığım  tek Japon Viskisi Nikka Blended Whisky ; speyside  ruhunu bana hissettirdi diyebilirim.Naçizane aldığım nota ve dokunuşlar...
Kaynak :Viskiye Adanmış İki Yaşam Rita Ve Massan
Nikka Blended Whisky . % 40 Vol

Tadım Notu 
Renklendirme: Var
Burun:Yumuşak,meyvemsi bilhassa erik
Damak:Armut,meyveli sakız,çiçeksi notalar
Bitiş:Kısa mevyeli ve baharat dokunuşları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanada Viskileri

Dikey Tadımlar: SMV